Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Για το «ελευθέρας» στα Μουσεία για τους εκπαιδευτικούς- στατιστικά


Κοινοτοπίες #21

Για το «ελευθέρας» στα Μουσεία για τους εκπαιδευτικούς- στατιστικά


Πάνος Ντούλας
καθηγητής Αγγλικών
Αχαρνές, 12/08/2012

 
Αν ψάχνετε για μια εξήγηση, πέρα από τη συνήθη, γιατί ακυρώσανε σε μας τους εκπαιδευτικούς το «ελευθέρας» στα Μουσεία κτλ, δείτε κι εδώ, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ προχτές, Παρασκευή 10/08/2012, με τίτλο: «EΡΕΥΝΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2012» :



"....Σύµφωνα µε την
Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Κατά το µήνα Απρίλιο 2012 παρουσιάστηκε αύξηση των επισκεπτών των Μουσείων σε ποσοστό 18,5%,  αλλά µείωση των εισπράξεων κατά 20,3% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011. 
Στους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει αύξηση των επισκεπτών κατά 43,6% αλλά µείωση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 21,3% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2011 (Πίνακας 1).
Κατά το πρώτο τετράµηνο του 2012 παρατηρείται αύξηση 3,8% στους επισκέπτες των Μουσείων αλλά µείωση 25,1% στις εισπράξεις σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στους επισκέπτες των Αρχαιολογικών Χώρων παρατηρείται αύξηση 47,2% αλλά µείωση 25,7% στις εισπράξεις σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (Πίνακας 2). ....".


Οι ερμηνείες για αυτό το παράδοξο μπορεί να είναι πολλές (πχ μείωση τιμής εισιτηρίου, μαθητικές εκδρομές, τουριστικά πακέτα, Μουσείο Ακρόπολης, κτλ). Γεγονός παραμένει, όμως, ότι εν μέσω Μνημονιακής Καταστροφής, ο ισοπεδωμένος από 20 χρόνια πρωϊνάδικων λαός μας ΔΙΨΑΕΙ για πολιτισμό. Που κάνει την απόφαση του Υπουργείου, η οποία τελικά ανακλήθηκε, ακόμη πιο απαράδεκτη.

Τέλος, όσο για αυτούς που θεωρούν ότι «ενώ ο κόσμος καίγεται, οι δάσκαλοι χτενίζονται με τα Μουσεία», να τους θυμίσω ότι
-  πέραν από εργαζόμενοι γενικώς, οι δάσκαλοι είναι και κοινωνοί παιδείας και πολιτισμού.
- το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ και τον Πολιτισμό, κάτι που το είχαν αντιληφθεί ακόμη και 2500 χρόνια πριν στην αρχαία Αθήνα όταν δίνανε «ελευθέρας» σε όλον το λαό για το Θέατρο.
- η Μνημονιακή πολιτική θα σαρώσει όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας και θα προσπαθήσει να τις εμπορευματοποιήσει ολοκληρωτικά. Κάθε μικρή νίκη μας είναι και ένα μικρό βήμα πίσω για Αυτούς.


ΚΑΛΟ (ΔΕΚΑΠΕΝΤ)ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου