Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πάνε να κλείσουν πάλι κι άλλα σχολεία!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Συμμετέχουμε-στηρίζουμε το Δίκτυο
Για πληροφορίες και για να παίρνετε ενημερώσεις, κτλ: pandou.paron@gmail.com
16/10/2012
Κόρινθος
Πάνε να κλείσουν πάλι κι άλλα σχολεία!

Με έγγραφο που στάλθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012, το Υπουργείο Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις και αντίστοιχα από τους οικείους Δήμους να κάνουν προτάσεις για νέες μεταβολές των σχολικών μονάδων της χώρας (συγχωνεύσεις, προαγωγές, καταργήσεις, ιδρύσεις). Μια διαδικασία, η οποία έγινε τον προηγούμενο Φεβρουάριο ζητείται τώρα να γίνει άμεσα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Το Υπουργείο ζητά από τις διευθύνσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 19 Οκτωβρίου(!!!), μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος survey και, στη συνέχεια, να ζητήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια τη γνωμοδότησή τους επί των προτάσεων.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Τρόικας έχει αποδείξει στην πράξη, ότι
κάθε διάλογος είναι προσχηματικός. Πότε ουσιαστικά ενδιαφέρθηκαν για την ποιότητα της εκπαίδευσης οι παλιοί, τωρινοί και επίδοξοι τρικολόρ εντολοδόχοι του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, του ΔΝΤ και των πολιτικών του; Όταν έκλειναν 1000 σχολεία; Όταν στοίβαζαν τα παιδιά μας σε τριαντάρια τμήματα σε άθλιες σχολικές εγκαταστάσεις; Όταν με τον Καλλικράτη καταργούσαν τις ξεχωριστές σχολικές επιτροπές συγχωνεύοντάς τες σε μία ανά Δήμο και μείωναν τη χρηματοδότηση τους 70% μέσα σε μια τριετία; Όταν οι διορισμοί το 2012 είναι μόλις 5 δάσκαλοι(!), 35 νηπιαγωγοί, κτλ σε ΟΛΗ την Ελλάδα; Όταν έστελναν αναπληρωτές το Νοέμβρη; Όταν ισοπέδωναν μισθολογικά και κοινωνικά τους εκπαιδευτικούς δίνοντάς του 650, 750, 850, 950 ευρώ, αυξάνοντάς τους το ωράριο και εφαρμόζοντας τον μπαμπούλα της αξιολόγησης-νεοεπιθεωρητισμού για να τους απολύσουν ή να τους «συμμορφώσουν»; Όταν έστελναν βιβλία το Γενάρη; Όταν καταργούσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, κτλ; Όταν άφηναν εκτός παιδικών σταθμών τα μισά παιδιά της περιοχής μας; Όταν, όταν, όταν…;;;
Όταν, ουσιαστικά, κάθε προηγούμενη σχολική χρονιά είναι καλύτερη από την επόμενη;
«Ποιά η στόχευσή τους;»
Οι επερχόμενες καταργήσεις σχολείων δεν έχουν να κάνουν με κάποιον «εξορθολογισμό» αλλά εντάσσονται στην ίδια Μνημονιακή πολιτική που έχει διαλύσει ό,τι ψήγματα κοινωνικού κράτους υπήρχανε. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι, αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, πρέπει να κλείσει σχολεία και να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών. Πρέπει να μας κάνει να «σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι». Σκοπός τους, επομένως, δεν είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά η υποβάθμισή της με τέτοιο τρόπο, ώστε το δημόσιο σχολείο να παρακμάσει και να ανοίξει το δρόμο στο σχολείο της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της γνώσης για λίγους.
Πέραν όλων των άλλων, στην πράξη, οι νέες προτάσεις καταργήσεων σχολείων θα οδηγήσουν στην αύξηση των μεταφορών των μαθητών. Στο θέμα των μεταφορών αποκαλύφθηκαν και φέτος οι «ικανότητές» του Κράτους του ΔΝΤ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μεταφέροντας απλά την ευθύνη και την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες στους Δήμους και, πρόσφατα, το ανάποδο πάλι μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική «διαβούλευση», τον Ιούνιο του 2013.
Τι να κάνουμε;
Γι’ αυτούς τους λόγους όλοι οι πολίτες της Κορινθίας καταρχάς ως τοπική κοινωνία πρέπει να υψώσουν τείχος και να μπλοκάρουν τυχόν κλείσιμο σχολείων της περιοχής.
Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι δ/ν, Σύλλογοι και Ενώσεις γονέων, μαθητικές κοινότητες, κτλ) να κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις και υλοποιώντας δράσεις για να ακυρώσουμε τα σχέδια τους.
Απαιτούμε από τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση και να μη συναινέσουν σε κλείσιμο σχολικής μονάδας στις περιοχές ευθύνης τους. Να συντονιστούν και με άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα και να απορρίψουν στην πράξη τη Μνημονιακή πολιτική. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί κλείσιμο σχολείου να καλέσουν το λαό σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό της Κορινθίας, όλους τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους να αγωνιστούν μέσα από Σωματεία, Συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές, Συνελεύσεις, κτλ για να σώσουμε τα σχολεία μας. Το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον του τόπου μας δεν έχει κανένας δικαίωμα να το ξεπουλάει.

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!
ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου