Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ #1 Αιρετού ΠΥΣΔΕ Κορινθίας 16/01/2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ #1
Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΠΥΣΔΕ Κορινθίας Πάνου Ντούλα,
εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Α.Κ.Ε. - ΔΙΚΤΥΟ

Θέμα: Συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 14/01/2015

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ που έγινε την Τετάρτη 14 Γενάρη σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ταραχώδες ελληνικό πολιτικό σύμπαν: Μέτωπα, συνεργασίες, διασπάσεις, ψηφοδέλτια


Ταραχώδες ελληνικό σύμπαν:
Μέτωπα, συνεργασίες, διασπάσεις, ψηφοδέλτια
Πάνος Ντούλας,
Αχαρνές, 02/01/2015
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πέμπτη 22/01/2015, 12:00

Παρακάτω, όλες οι εκλογικές εξελίξεις μέχρι στιγμής στα κόμματα. Αναφέρονται όλα τα κόμματα των ευρωεκλογών (με αυτήν περίπου τη σειρά) καθώς και όσα καινούργια έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν. Γίνεται, επίσης, αναφορά και σε κινήσεις που δεν συμμετέχουν στις εκλογές.
Έκαναν αίτηση να κατέβουν και εγκρίθηκαν (διαγραμμένα όσα δεν εγκρίθηκαν) τελικά τα παρακάτω 22 κόμματα, εκ των οποίων μόνο τα 15 κατέβασαν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Από αυτά τα 15, όμως, τα τρία δεν κατέβασαν Επικρατείας. Είναι χωρισμένα σε αριστερά-δεξιά-κέντρο, έτσι όπως τα βλέπω εγώ. Η σειρά τους είναι με φθίνοντα αριθμό υποψηφίων. Σε παρένθεση ο αριθμός των υποψηφίων. Μόνο τρία κόμματα κατέβασαν πλήρη ψηφοδέλτια (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΔ).
ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
1.      ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Τσίπρας) . Ψηφοδέλτια εδώ. (425 υποψήφιοι)
2.      Κ.Κ.Ε. (Κουτσούμπας). Ψηφοδέλτια εδώ. (425)
3.      ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.-Μ.ΑΡ.Σ. (Διοικούσα). Ψηφοδέλτια εδώ. (369 υποψήφιοι)
4.      ΜΛ-ΚΚΕ-μλ (Διοικούσα). Ψηφοδέλτια εδώ. (124)
5.      Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα). Ψηφοδέλτια εδώ. (66)
6.      Ε.Ε.Κ. (σε 25/56 περιφέρειες) (Μάτσας). Ψηφοδέλτια εδώ. (35)

ΔΕΞΙΑ:

1.      ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Σαμαράς). Ψηφοδέλτια εδώ (425 υποψήφιοι)
2.      ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Καμμένος). Ψηφοδέλτια εδώ. (407)
3.      ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (Μιχαλολιάκος). Ψηφοδέλτια εδώ. (390)
4.      ΛΑ.Ο.Σ. (Καρατζαφέρης). Ψηφοδέλτια εδώ. (378)
5.      Κ.Ε.Α.Ν. (σε 4/56 περιφέρειες) (Σαββούρας). Ψηφοδέλτια εδώ. (4)
6.      Ρ.Ο.Μ.Α. (σε 1/56 περιφέρεια) (Λιακόπουλος). Ψηφοδέλτια εδώ. (1)
7.      ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ (Παπαδόπουλος). Ψηφοδέλτια εδώ.
ΚΕΝΤΡΟ:
1.      ΠΟΤΑΜΙ (Θεοδωράκης). Ψηφοδέλτια εδώ. (408)
2.      ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Βενιζέλος). Ψηφοδέλτια εδώ. (395)
3.      ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. (Παπανδρέου). Ψηφοδέλτια εδώ. (369)
4.      ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜ.ΑΡ. (Χρυσόγελος-Κουβέλης). Ψηφοδέλτια εδώ. (308)
5.      ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (Λεβέντης). Ψηφοδέλτια εδώ. (200)
6.      ΤΕΛΕΙΑ (Γκλέτσος). Ψηφοδέλτια εδώ. (151)
7.      Ε.Δ.Ε.Μ. (σε 49/56 περιφέρειες) (Διοικούσα). Ψηφοδέλτια εδώ. (81)
8.      ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (σε 8/56 περιφέρειες) (Παπανικόλας). Ψηφοδέλτια εδώ. (28)
9.      Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. (σε 1/56 περιφέρεια) (Δανιηλίδης). Ψηφοδέλτια εδώ. (2)
10.  ΠΑΕΚΕ-ΧΑΡΙΖΩ ΟΙΚΟΠΕΔΑ (σε 1/56 περιφέρεια)  (Τζαλαζίδης). Ψηφοδέλτια εδώ. (1)
11.  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ (Κλαπάκης).
12.  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
13.  ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (Καλλιγιάννης).

Αναλυτικά:
1)                       ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ). Έχει γίνει ενιαίο κόμμα πια. Συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Κίνηση Ιδεών «Πράττω» του Κοτζιά, η Αριστερή Προοπτική (πρώην ΔΗΜΑΡίτες), η Σοσιαλιστική Έκφραση που πρόσφατα προσχώρησε, κ.ά. Τον στηρίζει και συμμετέχει, επίσης, η Πρωτοβουλία των 1.000, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Κομμουνιστική Ανασύνταξη καθώς και η διάσπαση του Κινήματος Δεν Πληρώνω (δες παρακάτω στο Δεν Πληρώνω). Συνεργάζονται, επίσης, διάφοροι βουλευτές προερχόμενοι από άλλους χώρους που ψηφίσαν ΟΧΙ στον Πρόεδρο. Η Κοινωνική Συμφωνία της Κατσέλη δε συμμετέχει τελικά. Επίσης, τελικά δε στηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης της ΣΠΙΘΑ.
2)                       ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Κατεβαίνει κανονικά με προσχωρήσεις των περισσότερων βουλευτών που ψήφισαν ΝΑΙ στον υποψήφιο Πρόεδρο Δήμα, ακόμη και κάποιων που δεν προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο. Στηρίζει, επίσης, η Νέα Μέρα, παλιά διάσπαση των ΑΝΕΛ, η οποία επανεντάσσεται στη ΝΔ. Επίσης, στα ψηφοδέλτιά της εντάχθηκαν και στελέχη από Δημιουργία Ξανά και Λ.Α.Ο.Σ.
3)                       ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Κατεβαίνει κανονικά. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία. Ο πρώην βουλευτής της Αλεξόπουλος, που ψήφισε υπέρ του υποψήφιου Προέδρου Δήμα, προσχώρησε στον ΛΑΟΣ.
4)                       ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ). Έφτιαξε τη Δημοκρατική Παράταξη και κατεβαίνει κανονικά, μαζί λογικά με όλους της ΕΛΙΑ, πλην της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (που ένα κομμάτι της πάει με Παπανδρέου): Δυναμική Ελλάδα (Μόσιαλος), Μεταρρυθμιστική Αριστερά (Μπίστης), Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πολιτεία 2012 (Καβουνίδης), Πρωτοβουλία Β’. Συμμετέχει κι ο Κοινωνικός Σύνδεσμος (Φλωρίδης). Συμμετέχει επίσης και στηρίζει το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δε συνεργάζεται πλέον με τη ΔΡΑΣΗ.
5)                       ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (Παπανδρέου). Έφτιαξε κόμμα και κατεβαίνει. Προσχώρησε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ (όπως η Κίνηση των 75) καθώς και νυν και τέως βουλευτές: Καρχιμάκης, Καστανίδης, Οικονόμου, Ρέππας, Αηδόνης, Κεδίκογλου, Μωραίτης, κ.ά. Στον ΠΑΣΟΚογενή χώρο υπάρχουν, επίσης, κάποιες κινήσεις που δε θα κατέβουν πχ Διαμαντοπούλου (εδώ) ή η Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση (Δέδες) ή η «Ακτίδα» (Σπίρτζης-Παπασπύρος) ή ο Αλέκος Παπαδόπουλος που ανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος μετά τις εκλογές.
6)                       ΠΟΤΑΜΙ. Κατεβαίνει κανονικά. Συμμετέχουν, επίσης, οι Μεταρρυθμιστές (Λυκούδης κ.ά.) και η ΕυρώπηΟικολογία (μια καινούργια Οικολογική Κίνηση). Θα στηρίξει, επίσης, η Δράση, της οποίας πολλά στελέχη έχουν έτσι κι αλλιώς προσχωρήσει. Ήταν να κατέβει και η Φιλελεύθερη Συμμαχία (Βαλλιανάτος) μαζί του αλλά μετά το βέτο του Θεοδωράκη για τον Βαλλιανάτο ο αρραβώνας χάλασε. Η Φι.Συ. δε θα κατέβει καθόλου και δε φαίνεται να στηρίζει ανοιχτά κάποιον.
7)                       Κ.Κ.Ε. (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). Προφανώς κατεβαίνει. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία αλλά το στηρίζει το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας. Ο Εργατικός Αγώνας (αποχωρήσαντες του ΚΚΕ) δεν θα στηρίξει κάποιον συγκεκριμένα πέρα από τα «αντιευρωπαικά κόμματα». Η Νέα Σπορά φαίνεται να έχει αναστείλει τη λειτουργία της μετά την αποχώρηση αρκετών μελών της.
8)                       ΑΝ.ΕΛ. (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) . Κατεβαίνουν κανονικά ως Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία με 22 (!) κινήσεις, ανάμεσα στις οποίες το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής (Νικολόπουλος), τον Ιωάννη Σακκά, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το Πατριωτικό Μέτωπο του Βιτάλη και την Πυρίκαυστο Ελλάδα του Ζουράρι. Συμμετέχει επίσης και το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. (δες Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. παρακάτω). Συζητήσανε επίσης με το Ε.Π.Α.Λ. (Πολύδωρας-ίσως, αν και υπήρξε διάψευση). Το ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης) του Ψωμιάδη δεν κατεβαίνει τελικά. Συζητήσαν, επίσης, με το Ε.ΠΑ.Μ., αλλά δεν κατέληξε κάπου, πέρα από την προσχώρηση του Χριστοφορίδη (όχι μέλος του ΕΠΑΜ αλλά εκδότης του ΧΩΝΙού). Από την εκλογική συμμαχία του Μάη προφανώς αποχώρησε η Νέα Μέρα (Κουράκος) που ψήφισε Δήμα αλλά δεν πάει πίσω στη Νέα Δημοκρατία και δεν κατεβαίνει καθόλου. Αποχώρησε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Δημαράς), είπε ότι θα κατέβουνε αυτόνομα αλλά τελικά δεν κατέθεσαν αίτηση χωρίς να στηρίξουν κανέναν. Δεν έφυγαν όλοι, όμως, αφού ο Αβραμίδης, βουλευτής τους, παραμένει εκεί. Επίσης, οι Αντιμνημονιακοί Πολίτες του ευρωβουλευτή με τους ΑΝΕΛ Νότη Μαριά δεν συμμετέχουν πλέον, μετά τη «φιλομνημονιακή στροφή των ΑΝΕΛ».
9)                       Λ.Α.Ο.Σ. (ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ). Κατεβαίνει κανονικά και αυτόνομα. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία παρά μόνο την προσχώρηση του πρώην ΧΑ, Αλεξόπουλου.
10)                   ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (Χατζημαρκάκης).... Ο ηγέτης του διορίστηκε πρέσβης μετά τις ευρωεκλογές  ...δεν προχώρησε η συνεργασία με το Δούρειο Ίππο (δες Πειρατές), στη συνέχεια συζήτησε με το ΠΑΣΟΚ και κατέληξε στη ΝΔ από την οποία τελικά κόπηκε, όμως, τελευταία στιγμή.
11)                   ΔΗΜ.ΑΡ. (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Ήταν να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χάλασε ο αρραβώνας οπότε θα κατέβει αυτόνομα. Θα συμμετέχουν επίσης με συναρχηγία η διάσπαση των Οικολόγων (Πράσινοι-Αλληλεγγύη...Χρυσόγελος). Ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ πάντως δε θα κατέβει καθόλου πάντως (Πανούσης, Ψύρρας, κ.ά.).
12)                   Ε.Π.Α.Λ. (Πολύδωρας κ.ά.) . Δεν θα κατέβει τελικά ο Βύρων Πολύδωρας, μετά και τη διάψευση της συνεργασίας με ΑΝΕΛ.
13)                   ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ: Δεν έχουν βγάλει καμιά ανακοίνωση. Αλλά, ούτως ή άλλως στις Βουλευτικές δεν κατεβαίνουν συνήθως.
14)                   ΔΗΜ.ΞΑ. (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ). Οι Γέφυρες διαλύθηκαν (δες παρακάτω Δράση), αφού η Δράση πήγε Ποτάμι (όπως και η Φιλελεύθερη Συμμαχία αρχικά). Δεν κατεβαίνει τελικά επικαλούμενη τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.
15)                   ΔΡΑΣΗ (Σκυλακάκης). Δεν κατεβαίνει με τη Δημιουργία Ξανά, αφού οι Γέφυρες διαλύθηκαν και κατεβαίνει μαζί με το Ποτάμι.
16)                   ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Είχαν συγκροτήσει ένα φόρουμ για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αλλά διαλύθηκε. Κατεβαίνουν τελικά με ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία με Πειρατές μάλλον σπάει.
17)                   ΠΕΙΡΑΤΕΣ. Κάλεσαν σε συνεργασία που την ονομάζουν «Δούρειο Ίππο», με «κεντρογενείς δυνάμεις» πάνω στον ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας και την ελεύθερη οικονομία. Δεν πήγε καλά και τελικά δεν κατεβαίνουν, «κυρίως για οικονομικούς λόγους» χωρίς να στηρίζουν κανέναν.
18)                   ΕΠΑΜ . Συζήτησε με τη ΔΡΑΧΜΗ, το ΣΥΡΙΖΑ, το Σχέδιο Β’, το Δεν Πληρώνω (Ενιαίο Μέτωπο) και τους ΑΝΕΛ. Δεν κατεβαίνει τελικά και καλεί σε «αντιμνημονιακή ψήφο κατά συνείδηση. Με νεότερη ανακοίνωσή του καλεί σε «συντριβή των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση» και «ότι δε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την εμφανή κοινωνική βούληση».
19)                   DEB (ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ-Θράκη): Δε θα κατέβουν και θα είναι «ουδέτεροι». Υπήρξαν, όμως, σκόρπιες πληροφορίες για πιθανή ένταξη κάποιων υποψηφίων του σε διάφορα κόμματα (πχ Ποτάμι) αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής. Υπάρχουν, βέβαια, όπως πάντα, μειονοτικοί υποψήφιοι που συμμετέχουν σε άλλα κόμματα.
20)                   ΠΑΝ.ΚΙ. (Παναθηναϊκό Κίνημα). Δεν κατεβαίνει και φαίνεται να ασχολείται μόνο με το Δήμο Αθηναίων.
21)                   ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ) + Μ.ΑΡ.Σ. (ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ). Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΕΚΚΕ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΟΔΚΕ-Σπάρτακος, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ. Η Κομμουνιστική Ανανέωση λογικά αποχώρησε, αφού στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ (δες ΣΥΡΙΖΑ). Συμφώνησε σε κοινό κατέβασμα με την Π.Α.ΜΕ.Σ. (Πρωτοβουλία για Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση, δηλ το Σχέδιο Β’ + Παρέμβαση-πρώην ΚΟΕ + ανένταχτοι αριστεροί). Τους στηρίζουν το Δίκτυο Σοσιαλιστών (Τζήμας). Τους στηρίζει το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (όχι ομως το ΕΚΚ-Ποσαδιστές). Οι συζητήσεις με ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, ΚΚΕ-μλ, ΕΕΚ και Σύλλογο Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης «Γ. Κορδάτος» δεν κατέληξαν σε συνεργασία, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχει κινητικότητα.
22)                   ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (Λεβέντης) . Συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για τον «Δούρειο Ίππο» των Πειρατών αλλά δεν υπήρξε συμφωνία τελικά. Κατεβαίνει κανονικά αλλά, κάλεσε σε συνεργασίες και τελικά τα βρήκε με το Κόμμα Θεσμός και το Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα (που είχε στηρίξει ΔΡΑΧΜΗ στις ευρωεκλογές).
23)                   ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Δε θα κατέβει τελικά γιατί, όπως λέει, προέχει η «Παιδεία του Έθνους».
24)                   Α.Κ.Κ.ΕΛ. (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: πρώην ΔΗΚΚΙ, πρώην ΔΗΜΑΡ κτλ). Ανακοινώθηκε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
25)                   ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ . Το κόμμα του Χρυσόγελου, παλιού ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, που διασπαστήκανε πέρσι. Αυτό το κομμάτι κατεβαίνει τελικά με τη ΔΗΜΑΡ.
26)                   ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ . Αποχώρησε ο Πρόεδρος Μπουραντάς και ανέλαβε ο Φενέκος. Συνεργάζονται ήδη από το 2013 με τους Δημοκρατικούς. Προσπαθήσαν να συγκροτήσουν έναν κεντρώο συνασπισμό αλλά, μετά την αποτυχία, αποφάσισαν τελικά να μην κατέβουν στις εκλογές.
27)                   ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Το κόμμα των στρατιωτικών. Παραιτήθηκαν κάποια στελέχη του και πήγαν στις Ρίζες του Μπαλτάκου αλλά ο Σ.Ε.Ε. λέει ότι συνεχίζει κανονικά. Πάντως, αρκετοί στρατιωτικοί θα κατέβουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Έτσι, τελικά ο Σ.Ε.Ε. δεν θα κατέβει στις εκλογές και προτείνει την αποχή.
28)                   ΣΧΕΔΙΟ Β’ (Αλαβάνος κ.ά.) Κατεβαίνει σε συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, συνεργάζεται ήδη με την Πρωτοβουλία-Παρέμβαση (πρώην μέλη της ΚΟΕ), έχοντας συγκροτήσει την Π.Α.ΜΕ.Σ. (Πρωτοβουλία για τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση). Κάποια μέλη του θα ήθελαν να συνεργαστούν και με τη Δραχμή 5 Αστέρων και το ΕΠΑΜ. Άγνωστο τι θα κάνει το Α.Κ.Ε.Π. (Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής) που το είχε στηρίξει στις ευρωεκλογές.
29)                   ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Τζουμάκας). Δεν κατεβαίνουν και δεν πάνε με τον Παπανδρέου. Βγήκε ανακοίνωση με την οποίαν καλούνε σε «αντιμνημονιακή ψήφο».
30)                   ΜΛ-ΚΚΕ. Κατεβαίνει σε εκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ-μλ .
31)                   ΚΟΛΛΑΤΟΣ. Ήταν σε συζητήσεις με τους Πειρατές για συμμετοχή στο Δούρειο Ίππο (δες Πειρατές). Έστειλε ένα γράμμα στον Σαμαρά με τον οποίον του λέει ότι η νίκη Τσίπρα «δε θα είναι κακό».
32)                   Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.   Συνεργάζεται  - στηρίζει πλέον ΑΝΕΛ.
33)                   ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Αποφάσισε να μην κατέβει και να μη στηρίξει κανέναν.
34)                   ΔΡΑΧΜΗ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ (Κατσανέβας). Λογικά δεν κατεβαίνει αφού δε βγήκε κάποια ανακοίνωση αλλά μπορεί να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ. Το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα που είχε κατέβει μαζί της στις ευρωεκλογές δεν έχει πει ακόμη τι θα κάνει αλλά μπορεί να στηρίξει ΑΝΕΛ.
35)                   ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ . Αυτό είναι σχηματισμός που παλιότερα είχε συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Δεν θα κατέβουν τελικά, χωρίς να πούνε ποιον θα στηρίξουν.
36)                   ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. Συνήθως δεν κατεβαίνει στις Βουλευτικές. Με ανακοίνωσή του, παρατηρεί ότι είναι δεν κατεβαίνει «λόγω του δυσβάστακτου οικονομικού κόστους και του ορίου του 3%» και καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν όσους «σέβονται-υποστηρίζουν δημόσια τη Μακεδονική εθνική ταυτότητα».
37)                   ΒΕΡΓΗΣ. Καταδικάστηκε σε 37 χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον Ιούνη, οπότε δεν κατέβηκε παρότι δήλωσε πως «Υπάρχουμε, συνεχίζουμε, αγωνιζόμαστε. Η τρομοκρατία δε θα περάσει.»
38)                   ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΑΣ (Εθνικός Λαικός Σχηματισμός + Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας + Κίνημα Πολιτική Αλήθειας) . Δεν έχει βγάλει ανακοίνωση εδώ και μήνες, οπότε λογικά δε θα κατέβει.
39)                    Ε.Ε.Κ. (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ). Μετά την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατεβαίνει αυτόνομα.
40)                   Α.Σ.Κ.Ε. (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). Μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του, Νίκου Καργόπουλου, πριν από 10 μέρες, δε θα κατέβει για «λόγους οικονομικούς». Με νεότερη ανακοίνωσή του καλεί ουσιαστικά σε ψήφο
41)                   Ο.Κ.Δ.Ε.-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας). Μετά την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κατέβει αυτόνομα.
42)                   Ο.Α.Κ.Κ.Ε. (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΚΚΕ). Δε θα κατέβει στις εκλογές «λόγω δυσβάστακτου οικονομικού βάρους» και καλεί σε άκυρο.
43)                   Κ.Ε.Α.Ν. (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης-Σαββούρας). Το φιλοβασιλικό κόμμα του παλιού βουλευτή της ΝΔ, Ιπποκράτη Σαββούρα, δεν έχει βγάλει ανακοίνωση αλλά κατεβαίνει κανονικά με 4 υποψηφίους.
44)                   ΠΑΕΚΕ (Χαρίζω Οικόπεδα...Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδας). Το κόμμα του Τζαλαζίδη με μοναδικό υποψήφιο τον ίδιο δεν έχει σελίδα. Υπάρχει αυτό εδώ.
45)                   ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Έχει σπάσει σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι δε κατεβαίνει στις εκλογές ή να στηρίζει ανοιχτά κάποιους άλλους. Η διάσπασή του, όμως, («Ενιαίο Μέτωπο») στηρίζει πλέον ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά.
46)                   ΤΕΛΕΙΑ (Γκλέτσος) . Κατεβαίνει αυτόνομα και συνεργάζεται με την Ελλάδα Εμείς (Καρβούνης),  και την ΚΙ.Π.Α.ΠΟ.Δ. (Κίνηση Πολιτών Απόδοσης Πολιτικής Δικαιοσύνης), χωρίς όμως ο αρχηγός του (Γκλέτσος) να είναι υποψήφιος.
47)                   Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) . Καινούργιο κεντρώο κόμμα που κατεβαίνει αυτόνομα.
48)                   ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση). Κατεβαίνει κανονικά σε Αττική-Θεσσαλονίκη-Γιάννενα. Μετέχουν οι παλιοί Οικολόγοι Ελλάδας του Κώστα Παπανικολάου.
49)                    Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. (Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας-Δανιηλίδης). Κατέθεσε αίτηση για να συμμετάσχει στις εκλογές και κατεβαίνει με δύο μόνο υποψηφίους, στην Κεφαλλονιά.
50)                    Ρ.Ο.Μ.Α. (Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης-Λιακόπουλος). Κατέθεσε αίτηση για να συμμετάσχει στις εκλογές και κατεβαίνει κανονικά μόνο με 1 υποψήφιο στη Β’ Αθήνας.
51)                   ΚΟΜΜΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ (Μανώλης Καλλιγιάννης). Έκανε αίτηση για να κατέβει αλλά απορρίφτηκε.
52)                   ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ (Γ.Παπαδόπουλος). Έκανε αίτηση για να κατέβει αλλά απορρίφτηκε.
53)                   ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Κόκκας). Κατέθεσε αίτηση για να συμμετάσχει στις εκλογές αλλά απορρίφτηκε. Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας-Δημοβούλιο Πολιτών ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να κάνει δικές του εκλογές την ίδια μέρα για να εκλέξει 50 «Δημοβουλευτές ως Κάτω Βουλή».
54)                   Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης) Ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου και παλιός συνεργάτης της Σοφίας Σακοράφα κατέθεσε αίτηση για να συμμετάσχει στις εκλογές αλλά απορρίφτηκε.
55)                   ΑΝΑΡΧΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει και μια πλειάδα αναρχικών ή αυτόνομων συλλογικοτήτων (πάνω από 100 στέκια - καταλήψεις - ομάδες σε όλη τη χώρα με χιλιάδες μέλη) που δεν κατεβαίνουν και συνήθως καλούνε σε Λευκό-Άκυρο-Αποχή από τις εκλογές. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η Ροσινάντε, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Κίνηση, κ.ά.

56)                   ΑΛΛΑ  Η Κίνηση ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ δε στηρίζει κάποιον συγκεκριμένα.  Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που δεν κατεβαίνουν, όπως οι ΡΙΖ.Ε.Σ. (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός: Μπαλτάκος-αν και διαφώνησε τελικά- και ο πρώην ΑΝΕΛ Καπερνάρος), ο Μαύρος Κρίνος, οι ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές), οι Έλληνες Συντηρητικοί, οι Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση, κ.ά.