Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Όλα τα γκάλοπ του Δεκέμβρη: πίνακες και διαγράμματα

Σήμερα δημοσιεύουμε τα γκάλοπ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Δεκέμβρη σε σχέση με το πρώτο. Τα γκάλοπ του Δεκέμβρη ήταν 13 στο πρώτο 15ήμερο και 18 (+1 εκτίμησης ψήφου) στο δέυτερο! Συνολικά, από το Σεπτέμβρη έχουν γίνει 62 γκάλοπ "πρόθεσης ψήφου" και 4 γκάλοπ "εκτίμησης ψήφου" (τα γκάλοπ δηλ της Public Issue).


Υπάρχουν 4 εικόνες:
α) Η εικόνα Α έχει τους Πίνακες με όλα τα στοιχεία (τους Μ.Ο. βέβαια όλων των γκάλοπ). Όπως μπορεί κανείς να δει, υπάρχει και το στοιχείο του πόσες φορές εμφανίζεται ένα Κόμμα στα γκάλοπ, σημαντικό για τα πολύ μικρά κόμματα. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάταξη έχει γίνει με αυτό το κριτήριο.
β) Η εικόνα Β είναι η Πρόθεση Ψήφου Β' και Α' 15ήμερου Δεκέμβρη σε διάγραμμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα διαγράμματα αναφέρονται στα γκάλοπ "πρόθεσης ψήφου" κι όχι "εκτίμησης ψήφου", τα οποία όμως μπορεί να τα δει κανείς στον Πίνακα της εικόνας Α.
γ) Η εικόνα Γ είναι η διαχρονική εξέλιξη του ποσοστού των δύο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ).
δ) Η εικόνα Δ είναι η διαχρονική εξέλιξη του ποσοστού των άλλων 5 κομμάτων που φαίνεται ότι μπορούν να μπουν στη Βουλή.


Τώρα, σε σχέση με τη σύγκριση ποσοστών Β' και Α' 15ήμερου Δεκέμβρη, όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει:
α) ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πλέον πολύ υψηλή συσπείρωση. Και οι δύο έχουν τσιμπήσει 1,3% από το πρώτο 15ήμερο και βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (28% ο ΣΥΡΙΖΑ και 24% η ΝΔ), με τη διαφορά να παραμένει γύρω στις 4 μονάδες.
β) Τρίτο κόμμα είναι πλέον με πολύ μικρή διαφορά η ΧΑ που συσπειρώνεται.
γ) Το ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει να υποχωρεί σιγά-σιγά από τα υψηλά του Νοέμβρη.
δ) Το ΚΚΕ είναι σταθερό, κινούμενο γύρω από το 5%.
ε) Το ΠΑΣΟΚ έχασε μισή μονάδα σε 15 μέρες, ό,τι δηλ είχε κερδίσει το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη. Θα δούμε και με το Κόμμα Παπανδρέου τι θα γίνει εδώ.
στ) Οι ΑΝΕΛ αντέχουν, κοντά στο όριο του 3%.
ζ) Από τα υπόλοιπα πολύ μικρά κόμματα που κινούνται πέριξ του 1%, αξιοσημείωτη είναι η επανεμφάνιση του ΛΑΟΣ σε κάποιες μετρήσεις. Η ΔΗΜΑΡ μέχρι τώρα δε μετρούνταν σε όλα τα γκάλοπ (μόνο στα μισά) αλλά μετά τις χτεσινές εξελίξεις (διάλυση αρραβώνα με ΣΥΡΙΖΑ) λογικά θα την εμφανίζουν πιο συχνά, ιδίως αν συνεργαστεί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ που ξαναεμφανίστηκαν επίσης. Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινείται συνεχώς βόρεια του 1% με εμφάνιση περίπου στο 1/3 των γκάλοπ ενώ η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ εξαφανίζεται εντελώς.


Εικόνα Α


Εικόνα Β


Εικόνα Γ


Εικόνα Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου