Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ο Μπέρνι έχασε στο Ohio

Ο Μπέρνι έχασε στο Ohio


Chris Weigant
12/05/2016
Μτφρ: Πάνος Ντούλας

Για άλλη μια φορά, έχει αναζωπυρωθεί η προσοχή στον Μπέρνι Σάντερς, μετά την καθαρή νίκη του στις Προκριματικές Εκλογές της Δυτικής Virginia νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Πιθανότατα θα πάρει και το Oregon την επόμενη εβδομάδα, και έχει μια καλή ευκαιρία ακόμη και στο Kentucky. Αν δεν έχει παραιτηθεί μέχρι τότε, θα έχει μια καλή ευκαιρία να κάνει την έκπληξη απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον ακόμη και στη μεγαλύτερη γαλάζια Πολιτεία από όλες, στην California.
Αλλά εν μέσω όλης αυτής της αισιοδοξίας για τον Bernie, παραμένει γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να χάσει την κούρσα για το χρίσμα. Αυτήν τη στιγμή, ο Sanders έχει κερδίσει τις προκριματικές εκλογές σε 19 Πολιτείες, ενώ η Κλίντον έχει κερδίσει σε 23. Θα κερδίσει περισσότερους εκλέκτορες από κάθε άλλο λαϊκιστή διεκδικητή του χρίσματος στο Δημοκρατικό Κόμμα από την εποχή του Teddy Kennedy (αν θεωρεί κανείς τον Teddy λαϊκιστή – μερικοί όντως τον θεωρούν έτσι, μερικοί άλλο όχι). Πιθανότατα θα κερδίσει τριπλάσιους εκλέκτορες από όσους είχε κερδίσει ο Howard Dean, ο Τζον Έντουαρντς, ή ο Jesse Jackson - στην πραγματικότητα, ο Sanders έχει ήδη περισσότερους εκλέκτορες από όλες αυτές τις τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες μαζί. Αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό, και αυτός απλά θα προσθέτει σε αυτό το σύνολο όσο πιο πολύ μένει στην κούρσα.
Αλλά δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον Bernie αν είχε κερδίσει την Πολιτεία με την οποίαν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πάντα μια εμμονή. Αν ο Bernie είχε κερδίσει το Ohio, θα μπορούσε το τελικό αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό;


Εδώ είναι ο χάρτης που μου έδωσε τροφή για αυτές τις σκέψεις. Είναι από τη Wikipedia (κάντε κλικ για να τον δείτε σε μεγαλύτερη έκδοση), και είναι μια συλλογή όλων αυτών των χαρτών σε επίπεδο Κομητείας που βλέπουμε στις νύχτες των Προκριματικών ως τώρα. Εδώ, Κομητεία με Κομητεία, είναι το πώς έχει πάει η ψηφοφορία για τους Δημοκρατικούς φέτος. Οι νίκες του Bernie, προφανώς, έχουν βαφεί με πράσινο χρώμα.



Σε γενικές γραμμές, αυτός είναι ένας αρκετά εντυπωσιακός διχασμός Βορρά / Νότου. Εάν εξετάσετε τα πράγματα πιο κοντά, υπάρχει, επίσης, ένα έντονο χάσμα αστικών / αγροτικών περιοχών, (δείτε πχ στη Νέα Υόρκη, που η Χίλαρι κέρδισε με 16 μονάδες, αλλά η οποία είναι σχεδόν απόλυτα πράσινη έξω από την περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης).
Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικοί περιορισμοί που αξίζει να αναφερθούν. Οι Πολιτείες με Γενικές Συνελεύσεις τείνουν να είναι συντριπτικές νίκες [για τον Μπέρνι], ανεξάρτητα του ποιος κερδίζει, και ορισμένες πολιτείες (το Kansas, κυρίως) δεν αναφέρουν τα δεδομένα ανά Κομητεία. Ακόμα κι έτσι, αυτή είναι μια αρκετά έντονη διαίρεση. Ο Bernie τα πάει καλύτερα όσο πιο Βόρεια ταξιδεύεις. Η Χίλαρι τα πάει καλύτερα όσο Νοτιότερα πας. Ο Bernie γενικά τα πάει επίσης καλύτερα όσο πιο Δυτικά πας.
Αυτή η διαίρεση δεν είναι τέλεια, φυσικά (τίποτα δεν είναι). Ο Bernie κέρδισε την Oklahoma, αλλά δεν κατάφερε να έχει καθόλου επιρροή στο Texas. Ο Bernie τα έχει πάει πολύ καλά στη Δύση, αλλά η Χίλαρι κέρδισε τη Nevada και την Arizona. Η πιο ντροπιαστική ήττα όμως για τον Bernie ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Μασαχουσέτη, που συνορεύει με την πατρίδα του το Vermont (και είναι το μεγαλύτερο βραβείο στη Νέα Αγγλία).
Παρόλα αυτά, για μένα η κραυγαλέα ανωμαλία σε αυτόν το χάρτη είναι το Ohio. Νωρίς στην κούρσα, ο Bernie πήρε τη μεγαλύτερή του ώθηση, εκπλήσσοντας τους πάντες όταν κέρδισε το Michigan. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Χίλαρι δεν μπόρεσε να μαζέψει αρκετές ψήφους στις αστικές περιοχές για να υπερκεράσει τη μεγάλη νίκη του Bernie στις αγροτικές περιοχές. Οι δημοσκοπήσεις δεν το προέβλεψαν, πράγμα το οποίο άφησε τους ειδικούς εντελώς σαστισμένους. Μία εβδομάδα αργότερα, πέντε Πολιτείες ψήφισαν. Η Χίλαρι τις κέρδισε όλες: τη Florida, το Illinois, το Missouri, τη Βόρεια Καρολίνα, και την Πολιτεία του Ohio που δείχνει συνήθως τις τάσεις σε όλη τη χώρα.
Αλλά ενώ η Χίλαρι είχε μεγάλες διαφορές στη Florida και τη Βόρεια Καρολίνα, στο Illinois ήταν πολύ πιο κοντά και η διαφορά της στο Missouri ήταν εξαιρετικά μικρή (περίπου 1.500 ψήφους στις 600.000). Αλλά η Πολιτεία που όλοι παρακολουθούσαν πιο προσεκτικά ήταν το Ohio. Το Michigan και το Ohio είναι παρόμοια στη δημογραφική τους σύνθεση και, επίσης, στις οικονομίες και των δύο εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία η αυτοκινητοβιομηχανία. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα ήταν αν το ρεύμα του Bernie στο Michigan θα μπορούσε να επεκταθεί και στο Ohio.
Κοιτάζοντας τον χάρτη, προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η Hillary όχι μόνο κέρδισε με 13 μονάδες (56 - 43), αλλά επίσης κατάφερε να κερδίσει σχεδόν κάθε Κομητεία. Κέρδισε σχεδόν όλες τις αγροτικές Κομητείες, καθώς και στις Κομητείες των ανθρακωρύχων στα νοτιοανατολικά της Πολιτείας.
Πράγμα που με φέρνει στην αρχική υπόθεση αυτού του άρθρου. Φυσικά, το να λέει κανείς ότι «μπορεί να γινόταν κάτι αν ...» είναι πάντα εύκολο, αφού δεν είναι τίποτε άλλο από μια άσκηση προπονητικής τη Δευτέρα το πρωί, μετά τους αγώνες, με τέλεια γνώση όλων των πραγμάτων εκ των υστέρων. Μπλα, μπλα, μπλα. Το κατάλαβα.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι είχαν υπάρξει δύο (ή και τρεις) εβδομάδες μεταξύ του Michigan και του Ohio. Τι θα μπορούσε ο Bernie να έχει κάνει με αρκετό χρόνο και μια μεγάλη νίκη Michigan στα πανιά του; Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, ο Bernie κατέγραψε εντυπωσιακές νίκες στη γειτονική Indiana και τη Δυτική Virginia. Ο χάρτης του Illinois μοιάζει αρκετά, και, σε ένα μικρότερο βαθμό, το ίδιο κι αυτός της Pennsylvania.
Στην πολιτική (όπως και στα περισσότερα πράγματα), τίποτα δεν πετυχαίνει όπως η ίδια η επιτυχία. Αν ο Bernie Sanders είχε μπορέσει να πείσει ότι αυτός ήταν ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τους Ρεπουμπλικάνους το φθινόπωρο, και ότι είχε ένα καλύτερο σχέδιο για να πάει τη χώρα μπροστά, το Michigan θα μπορούσε να ήταν η αρχή ενός μεγαλύτερου κύματος υποστήριξης από αυτό που βιώνει τώρα. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι ήθελαν να ψηφίσουν έναν νικητή. Αν ένας υποψήφιος θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης, είναι πιο εύκολο να ψηφίσουν αυτόν ή αυτήν. Τα «κύματα/ρεύματα» πράγματι συμβαίνουν στο εκλογικό κοινό και μερικές φορές αναπτύσσονται στις λίγες τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές (ρωτήστε οποιοδήποτε δημοσκόπο και θα σας το πει).
Θα μάθουμε σύντομα (την ερχόμενη Τρίτη) πόσο έγκυρες είναι όλες αυτές οι υποθέσεις. Αν ο Bernie κερδίσει στο Kentucky, στη συνέχεια το Ohio θα γίνει ένα νησί που περιβάλλεται από πράσινο σε αυτόν το χάρτη. Θα γίνει πιο εμφανές πόσο σημαντικό υπήρξε αυτή η Πολιτεία τελικά για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Ας τραβήξουμε κι άλλο αυτήν την υπόθεσή μας. Ας πούμε ότι ο Bernie όχι μόνο είχε κερδίσει το Ohio, αλλά κατάφερνε επίσης μια μικρή νίκη στο Missouri. Ίσως θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμη και το Illinois – πράγμα που θα είχε συντρίψει την Κλίντον, δεδομένου ότι είναι μια από τις πατρίδες της. Το αφήγημα των μέσων ενημέρωσης θα είχε αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα, και η Κλίντον θα κατατρύχονταν από ιστορίες για το πώς αυτή δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις Πολιτείες που οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν τον Νοέμβριο. Από τις Πολιτείες που ψήφισαν σταθερά τους Δημοκρατικούς στις τελευταίες έξι εκλογές, η Χίλαρι θα είχε κερδίσει μόνο μία (Μασαχουσέτη), ενώ ο Bernie θα είχε πέντε στη στήλη του (τη Minnesota, το Vermont, το Maine, το Illinois και το Missouri). Ακόμη και χωρίς να πάρει το Missouri και το Illinois, ο Bernie θα ήταν ισχυρότερος από αυτήν την άποψη. «Γιατί δεν μπορεί να κερδίσει η Χίλαρι τις γαλάζιες Πολιτείες;» θα ήταν το σύνηθες πρωτοσέλιδο, σε εκείνο το σημείο.
Μετά τις εκλογές στο Ohio, ο Bernie συνέχισε κερδίζοντας έξι από τις επόμενες επτά Πολιτείες. Δεν είναι αδιανόητο να τα πήγαινε πολύ καλύτερα στις μεσοΑτλαντικές προκριματικές που ακολούθησαν αυτήν τη σειρά νικών. Η Νέα Υόρκη ήταν πιθανώς πάντα χαμένη (η πραγματική πατρίδα της Κλίντον, αυτές τις ημέρες), ακόμα και αν ο Bernie κατάφερε να ζωγραφίσει τον κομητειακό χάρτη της Πολιτείας με ένα καθολικό πράσινο. Αλλά η Πενσυλβάνια μπορεί να ήταν εφικτός στόχος, αν κάποια από αυτές τις δυτικές Κομητείες είχαν ψηφίσει με τον τον ίδιο τρόπο που το έκαναν το Michigan και το Ohio.
Για άλλη μια φορά, το «τι θα μπορούσε να είχε γίνει» είναι ένα εύκολο παιχνίδι για να παίξει κανείς. Ο Bernie, δυστυχώς, δεν κέρδισε το Ohio, οπότε ποτέ δεν θα το μάθουμε. Αλλά, κοιτάζοντας αυτόν το χάρτη, εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί δεν τα πήγε καλύτερο σε αυτήν την Πολιτεία. Αν είχε ένα μήνυμα που πέρναγε στους ανθρώπους στο Michigan, στη Δυτική Virginia και την Indiana (και, ενδεχομένως, στο Kentucky), είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί αυτό το μήνυμα δεν ακούστηκε ευκρινέστερα στο Ohio. Ίσως η Κλίντον να είχε απλά μια πολύ ανώτερα οργανωμένη εκστρατεία εκεί, ή ίσως ο Sanders απλά δεν είχε αρκετό χρόνο να μεταδώσει το μήνυμά του σε αρκετούς ανθρώπους (πριν από το Michigan, το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει την εκστρατεία του Bernie σαν ένα αστείο).

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι εξέλιξη θα μπορούσε να είχε υπάρξει για τον Bernie Sanders, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν όπου κέρδιζε την Πολιτεία του Ohio. Ή, ίσως, αν το Ohio είχε ψηφίσει λίγο αργότερα στην κούρσα. Στο ίδιο το Ohio του αρέσει να καυχιέται ότι είναι η Πολιτεία-κλειδί σε κάθε προεδρικές εκλογές, και υπάρχει μια κάποια αλήθεια σε αυτό το καύχημα. Από τότε που ιδρύθηκε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κανείς Ρεπουμπλικάνος δεν έχει κερδίσει ποτέ το Λευκό Οίκο χωρίς να κερδίσει στο Ohio. Ούτε ένας. Οι Δημοκρατικοί έχουν καταφέρει αυτόν τον άθλο, αλλά ακόμα και σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να μαζέψει μια ρεαλιστική πλειοψηφία 270+ στο Σώμα των Εκλεκτόρων χωρίς την προσθήκη του Ohio.
Έτσι, αυτό που πραγματικά λέω (αναρωτώμενος τι θα μπορούσε να είχε συμβεί) είναι αν το Ohio ήταν επίσης η Πολιτεία-κλειδί στις Προκριματικές των Δημοκρατικών φέτος. Ίσως στο μέλλον, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι να κάνουν σχέδια για αυτό (ειδικά ένας υποθετικός μέλλοντικός προοδευτικός υποψήφιος). Δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο του ημερολογίου θα πέσει το Ohio την επόμενη φορά: είναι αρκετά προφανές ότι αξίζει να δαπανήσει κανείς σημαντικούς πόρους στο Ohio, για οποιαδήποτε καμπάνια που θέλει να κερδίσει. Όταν η καταμέτρηση όλων των ψήφων θα έχει τελειώσει, φαίνεται ότι το Ohio θα θεωρηθεί ως ένα βασικό σημείο καμπής το 2016. Θα μπορούσε ακόμη να θεωρείται από τους ιστορικούς ως το σημείο όπου ο Bernie έμεινε πίσω και η Χίλαρι εδραίωσε το προβάδισμά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου