Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Εκπαιδευτική Ενημέρωση 12/03/2016

Εκπαιδευτική Ενημέρωση 12/03/2016


1) ΤΕΧΝΙΚΗ
Το Υπουργείο στη χτεσινή συνάντηση παρουσίασε για πρώτη φορά την πρότασή του για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Τα βασικά στοιχεία της:
- Ενιαίο έτος στην Α' Λυκείου (δηλ ουσιαστικά κατάργηση των Ομάδων Προσανατολισμού). Αυτές είναι 13 ώρες σε κάθε Ομάδα. Αν υποθέσουμε ότι οι 2 που είναι Εφαρμογές Πληροφορικής γίνουν Επιλογής όπως είναι και στο Γενικό, τότε μιλάμε για 11 ώρες ειδικοτήτων (2 είναι ο ΣΕΠ, που έχει πει ότι θα πρέπει να βάλει και στο Γενικό). Άρα, μιλάμε για 9-11 ώρες ανακατανεμημένες.
- Στη Β΄Λυκείου Τομείς, αντί για ειδικότητες που έχουμε σήμερα. Αυτό δεν ξέρω πώς θα επιδράσει (σήμερα έχουμε 12 ώρες Γενικής και 23 ώρες Ειδικότητας) στη Β' Λυκείου αλλά λογικά στη Γ' Λυκείου θα οδηγήσει σε εξαφάνιση ειδικοτήτων.
- Εφαρμογή του σχεδίου για την Α' και Β΄ Λυκείου άμεσα (δηλαδή από 2016-17) και για Γ' Λυκείου από το 2017-18. Αυτό σημαίνει μεγάλες αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα σε όλα τα ΕΠΑΛ.
- Ειδικότητες στη Γ΄Λυκείου και όχι στη Β' Λυκείου, όπως σήμερα.
- Δ' Έτος (προαιρετικά) ως έτος Μαθητείας, δηλαδή 1 μέρα στο Σχολείο και 4 μέρες στην Επιχείρηση. Εδώ ένα ζήτημα που τίθεται βέβαια είναι με ποιους όρους θα πάνε τα παιδιά στις Επιχειρήσεις;;; Πχ θα λειτουργήσουν ως "εφεδρικός εργασιακός στρατός" για να απολυθούν παλιότεροι εργαζόμενοι εκεί;;; Κτλ κτλ.
- Κατάργηση των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ (των ΣΕΚ). Αυτό είναι σωστό μέτρο.
- Διατήρηση για μια 5ετία των ΕΠΑΣ άλλων Υπουργείων. Αυτό είναι λάθος αφού υποτίθεται ότι ο στόχος είναι να υπαχθεί όλη η ΤΕΕ στο Υπουργείο Παιδείας.
- Εσπερινά ΕΠΑΛ: Πιο κοντά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Σωστό θεωρητικά,να δούμε τι σημαίνει στην πράξη.
- Αλλαγή σε ειδικότητες. Εδώ είναι ασαφής η πρόταση.
- ΙΕΚ: Καμία ουσιαστική αλλαγή.
- Πρόσβαση στην τριτοβάθμια: ασαφές.
Δείτε εδώ αναλυτικά:
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, πάντως, να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα οι συνάδελφοι της Τεχνικής μέσω των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.


2) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του κ. Φορτσάκη, εγκαλεί το Υπουργείο Παιδείας και την πρώην Υπουργό Γιαννάκου γιατί δεν έχει κλείσει σχολεία, γιατί δεν αύξησε κι άλλο το όριο μαθητών ανά τμήμα(!), γιατί δεν αύξησε κι άλλο το ωράριο των εκπαιδευτικών, γιατί δεν κατάργησε ειδικότητες, κτλ. !!!
Τέτοιες τοποθετήσεις είναι απωθητικές για τους πιο πολλούς ανθρώπους, ασχέτως δουλειάς ή πολιτικής τοποθέτησης, και το μόνο που προσφέρουν στην Παιδεία είναι να οξύνουν αντανακλαστικά.
Αλήθεια, οι ψηφοφόροι της ΝΔ (και ιδίως οι συνάδελφοι) είναι υπέρ όλων αυτών των απίστευτων πραγμάτων;;;



3) ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ 25η ΜΑΡΤΗ
Σπουδαία δουλειά συλλογής υλικού από τους συναδέλφους του Α' ΣΕΠΕ Αθηνών για τη γιορτή της 25ης Μάρτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου