Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αμερικανικές Προκριματικές 2016-ενημέρωση 05/03/16

Για να δούμε την κατάσταση στην Κούρσα των Αμερικάνικων Προεδρικών Εκλογών 2016 (ενημέρωση 05/03/2016).


Ρεπουμπλικάνοι
Στους Ρεπουμπλικάνους έχουν μείνει 4, με πρώτον τον Τραμπ:




Τραμπ



που κέρδισε σε 10 από 14 Πολιτείες. Σάρωσε στον Νότο, πλην Τέξας βέβαια και Οκλαχόμα. Μέχρι τώρα στις Προκριματικές, έχει το 35% της ψήφου και το 45% των συνέδρων. Μαθηματικά μιλώντας, είναι στον δρόμο για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Συνέδριο.

Η δύναμή του είναι στη Λευκή Εργατική τάξη και στα λιγότερο μορφωμένα κομμάτια του πληθυσμού.
Τον πολεμάνε οι μορφωμένες ελίτ του Κόμματος, η μεγαλοαστική τάξη (όχι όμως οι πάρα πολύ πλούσιοι), το εβραικό λόμπι, το Tea Party, οι νεοφιλελεύθεροι, οι νεοσυντηρητικοί, κτλ. Επίσης, τον μισούν οι μαύροι και οι λατίνοι.
Για να κερδίσει στις Γενικές, χρειάζεται >70% της λευκής αντρικής ψήφου, που είναι λίγο δύσκολο.

Υποστηρίζει το "έξω οι ξένοι", "έξω οι μουσουλμάνοι", χτίσιμο τείχους στα σύνορα. Οικονομικά θέλει προστατευτισμό, ενάντια στο ελεύθερο εμπόριο (TPP), μείωση της άμεσης φορολογίας, μείωση δημόσιων δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Στρατό, κ.ά. Στην εξωτερική πολιτική, εγκατάλειψη της πλήρους υποστήριξης του Ισραήλ, πιο "πολεμικές" θέσεις γενικά.


Κρουζ
έχει κερδίσει 3 Πολιτείες (Άιοβα, Τέξας, Οκλαχόμα) κι έχει περίπου 25% των συνέδρων. Ο δρόμος δυσκολεύει από δω και πέρα για αυτόν.
Πολιτικά, τον στηρίζει φανατικά το Tea Party, οι Ευαγγελικοί Προτεστάντες, και γενικά οι υπερσυντηρητικοί (πχ οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί). Τον μισεί όμως το Κόμμα του, γιατί δεν τους ακούει.
Κοινωνικά, έχει πρόσβαση στα πιο μορφωμένα κομμάτια των λευκών αστών, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο λόμπι πετρελαίου και όπλων, στους Εβραίους, στον Νότο (όπου πήγε καλά όχι τέλεια). Έχει όμως περιορισμένη εμβέλεια εκτός αυτών των κομματιών.
Ελπίδα του πλέον να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι των Ευαγγελικών και να συντριβεί ο Ρούμπιο στη Φλόριντα την άλλη βδομάδα και ο Κείσικ στο Οχάιο, ώστε να μείνει μόνος Αντι-Τραμπ.


Ρούμπιο:

Εκλογικά: Έχει κερδίσει μόνο τις Συνελεύσεις της Μινεσότα. Έχει περίπου το 1/6 των συνέδρων. Έχει όριο τη Φλόριντα: αν δεν κερδίσει την πατρίδα του, βρίσκεται σε deep doo-doo.
Πολιτικά: τον στηρίζει σχεδόν όλο το Κόμμα, δηλαδή τα στελέχη, βουλευτές, κυβερνήτες, κτλ. Έχει μικρή αλλά υπαρκτή πρόσβαση στους φιλελεύθερους. Δυστυχώς για αυτόν, δεν τον έχει στηρίξει ακόμη ο Μπους.
Κοινωνικά: τον στηρίζουν οι μορφωμένοι λευκοί αστοί και το πιο προοδευτικό κομμάτι του Tea Party. Μαζί του το Εβραικό λόμπι, όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλην πετρελαίου, εν μέρει το βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα.
Πρόγραμμα: ένα πιο μετριοπαθές νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με περικοπές στη φορολογία. Πιο χαλαρός απέναντι στους μετανάστες. Μιλάει για "Νέο Αμερικανικό Αιώνα". Πολεμοχαρής, θέλει άμεσα πόλεμο με Ρωσία, κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου