Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Το νομοσχέδιο…πρώτες παρατηρήσεις

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:
Το νομοσχέδιο…πρώτες παρατηρήσεις
Του Πάνου Ντούλα,
Καθηγητή Αγγλικής,
pandou.paron@gmail.com
Κόρινθος, 14/12/2015


Προχτές βράδυ κατατέθηκε το τελικό σχέδιο νόμου (εδώ: http://tinyurl.com/jbnpsed ) που περιλαμβάνει και το Νέο Μισθολόγιο (το οποίο από δω και κάτω θα αποκαλώ «μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-2016»). Έχει αρκετές διαφορές με τις προηγούμενες διαρροές προ μηνός ( πχ εδώ: http://tinyurl.com/oe5jfko ), τόσο στη διάρθρωσή του όσο και στα τελικά ποσά που προκύπτουν. Ακολουθούν κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για Σχέδιο Νόμου κι επομένως θα πρέπει να περιμένουμε τον τελικό Νόμο (και το ΦΕΚ) για να είμαστε σίγουροι.

1.                       ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Αποσυνδέεται το Μισθολόγιο από το Βαθμολόγιο. Οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί για όλες τις κατηγορίες είναι ίδιοι με αυτούς του μισθολογίου που ψηφίστηκε το 2011 από την τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (το οποίο μισθολόγιο θα αποκαλώ από δω και πέρα «Μισθολόγιο-ΠΑΣΟΚ 2011»). Δηλαδή, 780 μικτά για τον νεοδιόριστο Υ.Ε., 858 για Δ.Ε., 1.037 για Τ.Ε., 1.092 για Π.Ε.
2.                       ΑΡΧΙΚΟΣ-ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΣ: Η σχέση αρχικού-καταληκτικού μισθού για τους Π.Ε. μένει ίδια ακριβώς: 1,97. Δηλαδή η σχέση του μισθού που παίρνει ο νεοεισερχόμενος με τον μισθό που παίρνει αυτός που αποχωρεί, δεν αλλάζει.
3.                       ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ: Γίνεται επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων στις 31/12/2015 με βάση το τι έχουν τότε. Εννοείται ότι τα ποσά για όλους μας θα ήταν μεγαλύτερα αν γινόταν επανακατάταξη (χωρίς αξιολόγηση) με βάση το ισχύον Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011, Αν δινόταν δηλαδή τώρα τα 4 «παγωμένα» χρόνια 2011-2015. Πχ ένας συνάδελφος με 9 χρόνια υπηρεσίας αυτήν τη στιγμή, θα πήγαινε στο βαθμό Δ και θα έπαιρνε 1.381 μικτά. Αυτήν τη στιγμή έχει κολλήσει στο Βαθμό Ε με ΜΚ 2, δηλαδή 1.250. Με το Νέο Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-2016, θα πάει στα 1.328. Επομένως, θα έχει μια αύξηση 78 ευρώ μικτά σε σχέση με αυτά που παίρνει αυτήν τη στιγμή αλλά θα πάρει 53 ευρώ λιγότερα από ότι αν γινόταν τώρα η επανακατάταξη με βάση το Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011.
4.                       ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ β: Θα πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά, η διάταξη του άρθρου 9 που κατατάσσει τους υπαλλήλους σε ΠΕ-ΤΕ κτλ γιατί ως ΠΕ ορίζει τους αποφοίτους ΑΕΙ και ως ΤΕ τους αποφοίτους ΤΕΙ. Αυτό το άρθρο μπορεί να πιάνει και τους εκπαιδευτικούς ΤΕ, ΠΕ16, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20, κ.ά. Στους κλάδους αυτούς, η κατάταξη έγινε με βάση τον παιδαγωγικό τίτλο, δηλαδή ο απόφοιτος ΑΣΕΤΕΜ, ΑΤΕΙ (και ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ) κατατάχθηκε ως ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ20 και όχι ως ΤΕ γιατί το παιδαγωγικό θεωρείται ανώτατο πτυχίο (η κατάταξη αυτή από τον 1566/85). Ομοίως, οι σχολές εργοδηγών κτλ για τον ίδιο λόγο κατατάχθηκαν ως ΤΕ και όχι ΔΕ. Εκτός του ότι υπάρχει ασάφεια (το "αντίστοιχα") το ερώτημα παραμένει: αφορά τους κλάδους αυτούς και, αν ναι, θα έχει να κάνει μόνο με το μισθολογικό ή θα αφορά και άλλα;
5.                       ΠΑΓΩΜΑ: Η εσωτερική διάρθρωση διαμορφώνεται ως εξής: 13 ΜΚ κάθε 3 χρόνια για τους ΥΕ-ΔΕ αλλά 19 ΜΚ για τους ΤΕ-ΠΕ κάθε 2 χρόνια. Δηαδή αυξάνει την ανισότητα μεταξύ των κατηγοριών. Όμως, εδώ υπάρχει και μια άλλη αντίφαση: μετά την επανακατάταξη στις 31/12/2015, την επόμενη ημέρα ξαναπαγώνουν οι μισθοί για 2 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 31/12/2017!!! Μάλιστα, σε 2 χρόνια, όταν θα ξαναγίνει επανακατάταξη, δε θα συνυπολογιστούν (άρθρο 26) αυτά τα 2 χρόνια που θα έχουν περάσει (2016-2017)!!! Αυτό, πέρα από το ότι δεν έχει καμία λογική, καθιστά ουσιαστικά άκυρη την «ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη»  που ζητάμε ως κλάδος και είναι κόντρα σε όλες τις αποφάσεις του κλάδου.
6.                       ΜΚ: Η διαφορά από το ένα Μ.Κ. στο άλλο δεν είναι ποσοστιαία, όπως λέγανε οι αρχικές διαρροές, αλλά αριθμητική. Στην πράξη, για τους Π.Ε., κάθε Μ.Κ. διαφέρει από το προηγούμενο κατά το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο των (1.092*1,054), δηλαδή κατά 59 ευρώ. Μιλάμε πάντα για μικτά. Άρα, ο κατατασσόμενος στο Μ.Κ.5 θα πάρει 1.092 + (4*59) = 1.092 + 236 = 1.328 μικτά.
7.                       ΑΥΞΗΣΕΙΣ: Η αύξηση, όμως, που θα προκύψει για αυτόν θα δοθεί σε 4 δόσεις. Δηλαδή, τα 78 ευρώ μικτά που παίρνει ο συνάδελφος της προηγούμενης περίπτωσης δε θα τα πάρει αμέσως αλλά σε 4 ετήσιες δόσεις. Το νομοσχέδιο δεν το αναφέρει ρητά αλλά υποθέτω ότι αυτές μπορεί να είναι την 01 Γενάρη του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019. Συνεπώς, στην πράξη, την 01/01/2016 μπορεί να πάρει επιπλέον (78/4=20) ευρώ μικτά παραπάνω, περίπου 13 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα σημεία, εδώ προκύπτει και ένα πρακτικό ερώτημα: πώς θα ξαναγίνει η κατάταξη στις 31/12/2017, αφού ακόμη τότε θα παίρνει την αύξηση της Προσωπικής Διαφοράς;;; Στην πράξη, μήπως πρόκειται για κρυφό «πάγωμα» 4 ετών κι όχι μόνο 2;;;
8.                       ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι δεν προβλέπεται καμιά επιστροφή από τις τεράστιες περικοπές που έγιναν με τα προηγούμενα Μνημόνια (πχ το κόψιμο των Δώρων). Για Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ούτε λόγος...
9.                       ΜΕΙΩΣΕΙΣ: Η μείωση που θα προκύψει, εάν προκύψει, (κυρίως για όσους είχαν καταταχτεί «οριακά» την προηγούμενη φορά πχ για τους έχοντες 19 χρόνια υπηρεσίας θα προκύψει μείωση 30 ευρώ) δε θα γίνει αλλά θα δίνεται ως επίδομα προσωπικής διαφοράς μέχρι αυτή να εξομαλυνθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις τακτικές αποδοχές, πλην επιδόματος ευθύνης και οικογένειας.
10.                   ΚΑΘΑΡΑ: Τα καθαρά σχετίζονται με όλα τα όλα τα είδη των κρατήσεων και επομένως πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, που ενδεχομένως να έχει και αύξηση των κρατήσεων, άρα μείωση του καθαρού μισθού.
11.                   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Καθιερώνει την αξιολόγηση από 01/01/2018: υπάλληλος που αξιολογείται 3 συνεχή χρόνια με άριστα παίρνει ένα ΜΚ επιπλέον, ενώ αυτός που αξιολογείται ως ανεπαρκής, παραπέμπεται για «επιμόρφωση» (δε διευκρινίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει αυτό).
12.                   ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ: Ένα ζήτημα που δεν διευκρινίζεται ή τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να καταλάβω είναι αν η προσωπική διαφορά θα μετράει και για υπολογισμό των συντάξιμων.
13.                   ΠΤΥΧΙΑ: Το Μεταπτυχιακό παίρνει 2 ΜΚ (δηλ 4 χρόνια) και το διδακτορικό 6 ΜΚ (δηλαδή 12 χρόνια), δηλαδή διπλάσια από τώρα.
14.                   ΤΕΚΝΩΝ: Το επίδομα οικογενειακής παροχής παραμένει, δηλ τέκνων (50 το πρώτο, 70 για 2 παιδιά, 50 τα δύο επόμενα, 70 μετά).
15.                   ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: Το επίδομα θέσης ευθύνης είναι ως εξής:
·  100 ευρώ: Προϊστάμενοι Μονοθέσιων, διθέσιων, Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών,
·  150 ευρώ για Υποδιευθυντές Σχολείων και ΣΕΚ, Τομεάρχες, Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών θεμάτων, Υπεύθυνοι ΚΠΕ.
·  250 ευρώ για Διευθυντές Γυμνασίων, ΕΠΑΣ, ΣΔΕ, ΙΕΚ, 4θέσιων και πάνω Δημοτικών, ΣΕΚ. 300 ευρώ αν αυτά διαθέτουν τουλάχιστον 9 τμήματα.
·  300 ευρώ για Διευθυντές ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ, προϊσταμένους Γραφείων. 350 ευρώ αν αυτά διαθέτουν τουλάχιστον 6 τμήματα.
·  450 ευρώ για Προϊστάμενους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης των ΠΔΕ.
·  550 ευρώ για Προϊστάμενους ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ.
·  900 ευρώ για Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένοι κατατάσσονται αυτόματα στο τελευταίο ΜΚ (19) των Π.Ε. και παίρνουν αυτό το ποσό επί 1,2 (συν το επίδομα). Σύνολο 3.484 μικτά.
·  Οι Σχολικοί Σύμβουλοι στο Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011 κατατασσόταν αυτόματα στον Βαθμό Α’ και παίρνανε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ ενώ τώρα δεν παίρνουν τίποτε από αυτά. Αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο και βάζει σε σκέψεις σε σχέση με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για αυτήν την κατηγορία.
16.                   ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ: Το επίδομα παραμεθορίων περιοχών (100 ευρώ μικτά) παραμένει αλλά όχι για όλους όσους το παίρνουν τώρα. Κόβει το επίδομα των προβληματικών περιοχών για τους συναδέλφους πχ των Κυκλάδων κι άλλων απομακρυσμένων περιοχών που δεν ανήκουν στις παραμεθόριες που ορίζει. Παραμένει, επίσης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που αφορά βασικά άλλους κλάδους.
17.                   ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ: Για τις υπερωρίες, δίνει 10 ευρώ μικτά την ώρα και μέχρι 20 ώρες τον μήνα, όπως και πριν. Δε λέει τίποτε για τους ωρομίσθιους.
18.                   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Για τις Πανελλαδικές θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομίας.
19.                   ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ: Οι αποσπασμένοι παίρνουν τις αποδοχές της οργανικής τους.
20.                   ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ: Επίσης, τι γίνεται με την αναγνώριση προϋπηρεσίας;;; Συνεχίζει και ισχύει το όριο των 7 ετών του άρθρου 6, παράγραφος 4, του 4024/2011 το οποίο δε βρίσκεται μέσα στις καταργούμενες διατάξεις;
21.                   ΑΠΕΡΓΙΑ: Θλιβερό το γεγονός ότι, ενώ ο μήνας υπολογίζεται στις 30 εργάσιμες μέρες, ο υπολογισμός περικοπών αποδοχών λόγω απεργίας γίνεται, όπως και στο Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011, στις 25 μέρες, και μάλιστα επί των μικτών εργοδοτών-εργαζομένων(!).
22.                   ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Αναφέρεται ρητά ότι το Μισθολόγιο ΔΕΝ υπόκειται σε Συλλογικές Διαπραγματευσεις, δηλ ούτε καν από την ΑΔΕΔΥ.
23.                   ΚΟΣΤΟΣ: Το συνολικό κόστος του Νέου Μισθολογίου ΣΥΡΙΖΑ-2016 είναι, με βάση την Αιτιολογική Έκθεση, αρχικά γύρω στα 108 εκατομμύρια για μισθούς με βάση τα νέα ΜΚ. Αυτό υπολογίζεται περίπου στο 1/3 του κόστους που θα είχε το Κράτος αν προχωρούσε τώρα σε επανακατάταξη με βάση το «παγωμένο» μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011.

Για τους Πίνακες, έχω κάνει τις εξής παραδοχές:
1)                       Για λόγους τεχνικής ευκολίας, έχω υπολογίσει ότι περάσανε 4 χρόνια ακριβώς από την κατάταξη στο προηγούμενο Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011. Προφανώς, έτσι δεν υπολογίζονται εντελώς με ακρίβεια όσοι «κλείνουν» διετίες στο δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.
2)                       Δεν έχω κάνει διάκριση για υπαλλήλους με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στο «μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-2016». Αυτοί θα πρέπει να υπολογίσουν την προϋπηρεσία τους αλλιώς και για τα δύο μισθολόγια(ΠΑΣΟΚ-2011 και ΣΥΡΙΖΑ-2016), με τον τρόπο που περιέγραψα.
3)                       Στα μικτά, προφανώς, δεν έχω υπολογίσει επίδομα τέκνων, παραμεθόριων, θέσης ευθύνης.

Ακολουθεί ο Πίνακας για τους υπαλλήλους ΠΕ, με τις μικτές αποδοχές. Έχει ακριβή νούμερα για το μισθολόγιο προ Μνημονίου, για το τωρινό καθεστώς (Μισθολόγιο Τώρα-2015) και για το «Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-2016». Για τα καθαρά ας υπολογίσει κάποιος ότι είναι περίπου στο 70% των μικτών, γιατί αυτό μπορεί να διαφέρει στον καθέναν, ανάλογα με το το ύψος της έκτακτης εισφοράς, τον χρόνο πρώτης ασφάλισης, τον φορέα ασφάλισης, κ.ά.
Στη πρώτη στήλη του Πίνακα, είναι τα έτη Υπηρεσίας που έχει κάποιος αυτήν τη στιγμή (δηλ Δεκέμβρης του 2015), τα οποία, όπως ανέφερα, έχω υπολογίσει ακριβώς (+4) σε σχέση με το 2011.
Στη δεύτερη στήλη του Πίνακα, είναι οι αποδοχές που παίρναμε πριν από το Μνημόνιο. Σημειωτέον, δεν έχω υπολογίσει τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που παίρναμε τότε αλλά όχι τώρα.
Στην τρίτη στήλη του Πίνακα, οι αποδοχές μας αυτήν τη στιγμή, τις οποίες παίρνουμε με βάση το Μισθολόγιο ΠΑΣΟΚ-2011. Αυτήν τη στήλη την ονομάζω «Μισθολόγιο Τώρα-2015». Οι αποδοχές είναι παγωμένες όσον αφορά τη βαθμολογική εξέλιξη αλλά τα ΜΚ δίνονται κανονικά, εκεί βέβαια που ο υπάλληλος δεν έχει «τερματίσει» (πχ στον ΣΤ’ Βαθμό δεν έχει ΜΚ).
Στην τέταρτη στήλη του Πίνακα, η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μισθολόγιο ΣΥΡΙΖΑ-2016, με βάση το σχέδιο νόμου. Το μισθολόγιο αυτό η Κυβέρνηση σκοπεύει να το ψηφίσει άμεσα και να το εφαρμόσει από 01/01/2016.
Στην πέμπτη στήλη του Πίνακα, η διαφορά της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-2016 σε σχέση με το ισχύον «μισθολόγιο Τώρα-2015». Με πράσινο σημείωσα όπου υπάρχουν αυξήσεις, με κόκκινο όπου υπάρχουν μειώσεις.
Στην έκτη στήλη του Πίνακα, η διαφορά της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-2016 σε σχέση με αυτά που παίρναμε πριν από το Μνημόνιο 1. Με πράσινο σημείωσα όπου υπάρχουν αυξήσεις, με κόκκινο όπου υπάρχουν μειώσεις. Ξανατονίζω, δεν υπολογίζω τα δώρα.
Τονίζω πάλι ότι μιλάμε για Σχέδιο Νόμου και θα μπορώ να τοποθετηθώ ολοκληρωμένα όταν υπάρξει και το τελικό ΦΕΚ με τις εφαρμοστικές Υ.Α. και Εγκυκλίους. Τα όποια συμπεράσματα, δικά σας...ευπρόσδεκτες όλες οι παρατηρήσεις!


Πίνακας: Μικτά
ΕΤΗ ΥΠΗΡ 2015 (τώρα)
Προ Μνημονιου - μικτα
2015(τώρα) - μικτα
ΣΥΡΙΖΑ 2016 - τελικο
διαφ μικτων ΣΥΡΙΖΑ (2016) - 2015(τώρα)
διαφ μικτων ΣΥΡΙΖΑ (2016) - Προ Μνημονιου
0

1.092
1.092
0

1

1.092
1.092
0

2

1.092
1.151
59

3

1.092
1.151
59

4
1.636
1.092
1.210
118
-426
5
1.636
1.092
1.210
118
-426
6
1.636
1.092
1.269
177
-367
7
1.757
1.250
1.269
19
-488
8
1.757
1.250
1.328
78
-429
9
1.791
1.250
1.328
78
-463
10
1.791
1.250
1.387
137
-404
11
1.825
1.250
1.387
137
-438
12
1.825
1.250
1.446
196
-379
13
1.861
1.437
1.446
9
-415
14
1.861
1.437
1.505
68
-356
15
1.892
1.466
1.505
39
-387
16
1.892
1.466
1.564
98
-328
17
1.926
1.466
1.564
98
-362
18
1.926
1.466
1.623
157
-303
19
1.960
1.653
1.623
-30
-337
20
1.960
1.653
1.682
29
-278
21
1.994
1.686
1.682
-4
-312
22
1.994
1.686
1.741
55
-253
23
2.028
1.720
1.741
21
-287
24
2.028
1.720
1.800
80
-228
25
2.061
1.944
1.800
-144
-261
26
2.061
1.944
1.859
-85
-202
27
2.061
1.983
1.859
-124
-202
28
2.095
1.983
1.918
-65
-177
29
2.095
1.983
1.918
-65
-177
30
2.095
2.023
1.977
-46
-118
31
2.129
2.023
1.977
-46
-152
32
2.129
2.023
2.036
13
-93
33
2.129
2.063
2.036
-27
-93
34
2.163
2.063
2.095
32
-68
35
2.163
2.063
2.095
32
-68
36
2.163
2.105
2.154
49
-9
37
2.197
2.105
2.154
49
-43
38
2.197
2.105
2.154
49
-43
39
2.197
2.147
2.154
7
-43


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου