Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ευχαριστήριο


Κοινοτοπίες #20


            Ευχαριστήριο

Πάνος Ντούλας
Καθηγητής Αγγλικών στο Εσπερινό και Πρωινό ΕΠΑΛ Κορίνθου
Αχαρνές, 28-06-2012


Με το έγγραφο ΑΠ 101/26-6-2012, η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας ανακοινώνει στους συναδέλφους ότι, μετά από πολύμηνες προσπάθειες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δέχθηκε να προχωρήσει σε 20% έκπτωση για τους εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών και χρησιμοποιούν τον Προαστιακό για να πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους. Δηλ. για έναν εκπαιδευτικό που χρησιμοποιεί τη διαδρομή Πλακεντίας-Κόρινθος όπως εγώ, η τιμή της μηνιαίας κάρτας μειώνεται από 150 ευρώ στα 120 ευρώ.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους
συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή, από το Διευθυντή Εκπαίδευσης που ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα μέχρι την ομάδα των συναδέλφων που το ανέδειξε ξανά το Μάρτη-Απρίλη. Επίσης, ευχαριστώ όλους τους συλλογικούς φορείς: την ΟΛΜΕ, που πρώτη έβγαλε ανακοίνωση και τα κόμματα με τους βουλευτές τους που έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή για αυτό το θέμα (ξέρω για το ΚΚΕ σίγουρα, ενδεχομένως να είναι και άλλα). Κυρίως, όμως, να ευχαριστήσω την τοπική μας ΕΛΜΕ και το ΔΣ της, ιδίως τον Πρόεδρο Ηλία Λέκκα και το Γραμματέα Άρη Χαρμπίλλα, που ασχολήθηκαν προσωπικά με το ζήτημα. Άσχετα με τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς με τη δράση της ΕΛΜΕ γενικότερα, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, υπήρξε υποδειγματική και λειτούργησε όπως πρέπει να λειτουργούν τα συνδικάτα. Το καλό πρέπει να λέγεται και να επαινείται.
Ενδεχομένως, αυτό το θέμα να φαίνεται μικρό σε κάποιους. Ωστόσο, τα 300 ευρώπερίπου το χρόνο που γλιτώνουμε όσοι χρησιμοποιούμε τον Προαστιακό είναι κι αυτά ένα σημαντικό ποσό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τους εξευτελιστικούς μισθούς στους οποίους μας έχουν καταντήσει. Με την ευκαιρία, να τονίσω και το ζήτημα της σύνδεσης του σταθμού με την πόλη που ο Δήμος έκοψε και αναγκάζονται οι συνάδελφοι να παίρνουν ταξί(4,5 ευρώ) για να πηγαίνουν στη δουλειά τους έγκαιρα. Αλήθεια, τόσο δύσκολο είναι ο Δήμος να μισθώσει ένα λεωφορείο να κάνει αυτήν την (αυτονόητη) διαδρομή δωρεάν (κι όχι με 1,2 ευρώ!!!) για τους επιβάτες του Προαστιακού;;;
Όπως και να έχει, ο αγώνας σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα των μεταφορών δεν τελειώνει εδώ. Ίσως κάποιοι να μη το γνωρίζουν αλλά το Μνημόνιο 2 προβλέπει από 1/1/2013 την κατά 25% αύξηση των εισιτηρίων των ΜΜΜ. Αυτό σημαίνει για μένα πχ κάθε μήνα 150 ευρώ * 1,25 = 187,5 ευρώ, ή  με την έκπτωση 120*1,25= 150 ευρώ! Οπότε, πρέπει από Σεπτέμβρη να κινηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την ακύρωση αυτής της αύξησης στα πλαίσια της συνολικής μας πάλης για την κατάργηση των Μνημονίων.

Η μικρή αυτή νίκη μας διδάσκει και κάτι άλλο: ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε(κυριολεκτικά) σε αυτήν την καταιγίδα είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Δε χρειάζεται να ψάξουμε πολύ μακριά ή να ανακαλύψουμε την Αμερική. Υπάρχουν ήδη οι φορείς αυτοί που πρέπει εμείς οι ίδιοι να ζωντανέψουμε και να πάρουμε στα χέρια μας ώστε να προστατευθούμε: λέγονται σωματεία και για μας συγκεκριμένα είναι η Α’ ΕΛΜΕ.
Στο μακρύ αυτό χειμώνα που έχουμε μπει, στον «παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο» εναντίον ενός εχθρού που έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο μαζί μας και θέλει να μας κινεζοποιήσει, ο μόνος τρόπος  για να τα βγάλουμε πέρα είναι να ξαναθυμηθούμε εκείνο το τρίτο κομμάτι του συνθήματος της Γαλλικής Επανάστασης, που είχαμε λησμονήσει μες στον τηλεοπτικό καταναλωτικό ευδαιμονισμό των 2 τελευταίων δεκαετιών. Εάν η Δεξιά επέλεξε την «ελευθερία» για σημαία της από το 1789 ενώ η Αριστερά την «ισότητα», εμείς πρέπει να ξαναανακαλύψουμε την «αδελφότητα» (fraternite), και να παντρέψουμε την οικεία σε μας έννοια της παραδοσιακής ελληνικής κοινότητας με τις καλύτερες παραδόσεις λαϊκής αλληλεγγύης του λαϊκού και εργατικού κινήματος της χώρας μας, όπως πχ τις ηρωικές γυναίκες του πολέμου του ’40 ή τα δίκτυα αλληλοβοήθειας του ΕΑΜ μες στην Κατοχή. Και σε αυτό το θέμα, πρέπει κι η ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα σε τέτοιες πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς της περιοχής.

Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλούς αγώνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου