Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

Τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορούν πλέον να φοιτούν στα σχολεία της Σουηδίας –από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο– από την 1η Ιουλίου 2013, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση, που παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο συντάχθηκε σε συμφωνία με το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους.


Στη Σουηδία για τις συναλλαγές με το κράτος απαιτείται προσωπικός αριθμός ταυτότητας τον οποίο δεν έχουν οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

Επιπλέον, βάσει νόμου, τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την αστυνομία αν υπάρξει αίτημα φοίτησης από κάποιο παιδί χωρίς άδεια παραμονής.

Η νέα νομοθεσία θα ακυρώσει αυτή την υποχρέωση των σχολείων, όμως δεν θα καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά.

«Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και το δικαίωμά τους πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Γιαν Μπγιόρκλουντ.

Για τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά το να πηγαίνουν στο σχολείο «σημαίνει ότι ζουν κανονικά, φέρνει μια σταθερότητα, μια καθημερινότητα σε μια ύπαρξη συχνά επισφαλή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των Πρασίνων υπεύθυνη για μεταναστευτικά ,θέματα Μαρία Φερν.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει προβλέψει 50 εκατομμύρια κορώνες (5,7 εκ.ευρώ) από το 2014 για να βοηθήσει τις κοινότητες που θα υποδεχθούν αυτά τα παιδιά, ενώ για το 2013 προβλέπεται η διάθεση 25 εκατομμυρίων κορωνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο αφορά 2.000 με 3.000 παιδιά.

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου