Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο Marcos κι ο Τατσόπουλος


Κοινοτοπίες #22

Ο Marcos κι ο Τατσόπουλος

Πάνος Ντούλας
Καθηγητής Αγγλικών
Αχαρνές, 24/11/2012

Όταν πριν κάποια χρόνια, σε μια πολύ χοντροκομμένη προσπάθεια να πλήξουν την εικόνα του Subcomandante Marcos των Zapatistas, οι εχθροί του είχαν βγάλει τη φήμη ότι είναι «αδελφή», η απάντηση του ηγέτη των Ζαπατίστας δεν ήταν ότι "ο Subcomandante έχει πηδήξει το μισό Μεξικό". Ούτε καν τη μισή επαρχία Τσιάπας... Αντίθετα, επέλεξε μια πιο πολιτική δήλωση, η οποία μάλλον ενίσχυσε τη δημοτικότητα του κινήματος:

«Ο Marcos είναι gay στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Subcomandante Marcos είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Για αυτό και φοράμε τη μάσκα. Για να ξαναδούμε το αληθινό μας πρόσωπο.» 
 
ΥΓ: Υποτίθεται ότι ΕΙΔΙΚΑ αυτός ο χώρος ήταν ενάντια στο σεξισμό, κτλ κι έχει πολλούς αγωνιστές-αγωνίστριες (αυτοί μας μάθανε αυτήν την παύλα, ρε γμτ) που έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για αυτό. Αυτές-αυτοί δεν έχουν τίποτε απολύτως να πούνε;;; Αλλά, φαντάζομαι ότι ισχύει το ίδιο με αυτό που έγινε με τη στάση του χώρου αυτού κατά του Ισραήλ, ε; Ή μήπως αυτά ισχύουν όπως ίσχυε κάποτε για κάποιους άλλους εκείνο το "Έξω οι βάσεις του θανάτου κτλ κτλ", ε; Προφανώς, το Μεξικό πέφτει μακριά για κάποιους (και κάποιες…). Ντροπή.



 
Πηγή: Κλεμμένο (το περισσότερο) από μια φίλη στο φουμπου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου