Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς δίνει βήμα στους κεφαλαιοκράτες;

Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς δίνει βήμα στους κεφαλαιοκράτες;

Ξεχείλισε το Διαδίκτυο από καυστικά σχόλια για το ρεπορτάζ της Αυγής και την προβολή της Μαριάννας Λάτση. Σχόλια που συχνά δεν έχουν σχέση με την αριστερή κριτική, αλλά ξεχειλίζουν από θριαμβευτική κακία, του τύπου: «Το έλεγα εγώ! Έπεσαν οι μάσκες…»
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=736107
Το λάθος της Αυγής δεν είναι ότι ασχολήθηκε με την εκδήλωση που έγινε προχθές στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Μ. Λάτση ούτε ότι παρέθεσε αποσπάσματα από την ομιλία της Μαριάννας Λάτση.

Το λάθος της είναι ότι
τα αποσπάσματα αυτά από μόνα τους δεν λένε τίποτα, είναι παχιά λόγια της ρουτίνας, προφανώς γραμμένα από κάποιον μισθωτό λογογράφο. Μια βαρετή έκθεση επιχειρηματικών ιδεών, που εξυμνεί τον πατριωτισμό του ομίλου: “Νέα ελληνική επιχειρηματικότητα, για νέα εθνική αυτοπεποίθηση“, που θα μπορούσε μια χαρά να είναι ο νέος τίτλος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά ή του Γιάννη Στουρνάρα.

Το ίδιο το ρεπορτάζ μοιάζει να γράφτηκε βιαστικά, να γεμίσει η σελίδα και η ευθύνη δεν βαραίνει τον συντάκτη. Δεν λέει τίποτα διαφωτιστικό για τον τυπικό σκοπό της εκδήλωσης που ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Σάμος – Τα Αρχαιολογικά Μουσεία». Δεν προσπαθεί να διαβάσει «κάτω από τις γραμμές», να εντοπίσει αντιφάσεις ανάμεσα στα λόγια και στα έργα του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.
Το μινόρε της Μαριάννας Λάτση στην Αυγή
Κάθε καθεστωτική εφημερίδα θα δημοσίευε αυτό το ρεπορτάζ. Κάθε καθεστωτικό κόμμα θα προσυπέγραφε αυτόν τον ανέξοδο δεκάρικο: «Ο τόπος έχει ανάγκη την καινοτόμο επιχειρηματικότητα (…) ο όμιλος ήταν, είναι και θα είναι εδώ, δυναμικά παρών (…) έχουμε χρέος συντεταγμένα να πορευτούμε για να υπερβούμε την κρίση».

Συντεταγμένα να πορευτούμε, εργαζόμενοι και κεφαλαιοκράτες, δεσμώτες και δεσμοφύλακες, άνεργοι και δισεκατομμυριούχοι… Το ρεπορτάζ δημιουργεί την εντύπωση ότι όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη και όλοι έχουμε καρδιά, Λαός και Κολωνάκι.

Το ερώτημα είναι γιατί η Αυγή έκανε μια τέτοια γκάφα. Από βαρεμάρα, από βλακεία, από σκοπιμότητα; Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε το τελευταίο. Kαι καλά το κείμενο, και μόνο ο τίτλος («Νέα επιχειρηματικότητα για νέα εθνική αυτοπεποίθηση») έπρεπε να βάλει σε υποψίες τη διεύθυνση της εφημερίδας. Ένας τίτλος που κανονικά έπρεπε να ήταν «Νέα επιθετική επιχειρηματικότητα για νέα εργατική εξαθλίωση».

Το “είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε” δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει “είμαστε έτοιμοι να γλείψουμε”.


Πηγή: mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου