Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Για τα γκάλοπ κτλ

Στα γρήγορα:

Φαίνεται ότι
ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει πλέον ως πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα από τη δεύτερη -καθαρά πια- ΝΔ, η οποία, ωστόσο, δε χάνει τόσο σημαντικό έδαφος όσο θα περίμενε κανείς. Ίσως να έχουμε άλλη εικόνα μετά από το φορολογικό. Ακόμη, τα μέτρα έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει και δρομολογηθεί η πλήρης εφαρμογή τους. Σε μεγάλο βαθμό η κόντρα των δύο (ουσιαστικά όσον αφορά το εύρος της μεταξύ τους διαφοράς) θα εξαρτηθεί και από την κλιμάκωση του αγώνα (απεργίες κ.λπ.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να έχει δυναμική που θα του δώσει αυτοδυναμία ακόμα και αν υποθέσουμε πως έπαιρνε το σύνολο των αναποφάσιστων.
Βρίσκεται γύρω στο 30% κι επομένως θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους προς τη μεριά των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.


Η ΧΑ μπορεί να έχει διευρύνει το κοινοβουλευτικό της εκτόπισμα, αλλά όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να "κάθεται". Ίσως να υποφέρει από εσωκομματικές τριβές. Επίσης, το μορφωτικό επίπεδο των στελεχών της δε βοηθάει σε μια κοινωνία που θέλει τον πολιτικό της "μορφωμένο". Ακόμη, οι επιθέσεις των διάφορων ακροδεξιών στοιχείων έχουν κινητοποιήσει ενάντιά τους και ένα κομμάτι της κοινωνίας, που πριν δύο μήνες ίσως και να ήταν αδιάφορο για τις φασιστικές τους δράσεις κι αυτό φάνηκε πάρα πολύ στις σχολικές γιορτές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά ένα κόμμα-απολίθωμα: μπορεί και να μην υπάρχει στις επόμενες εκλογές. Εξαρτάται και από την επιτυχία και ικανότητα των καθεστωτικών δημοσιογραφικών απινιδωτών.

Οι ΑΝΕΛ αντέχουν και δείχνουν ότι θα είναι το κόμμα που θα στηρίξει μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΔΗΜΑΡ-μπαλαντέρ για πάσα χρήση αν αντέξει...

ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Τα κόμματα που συνετρίβησαν στο 2ο γύρο του Ιούνη αλλά έχουν τραβήξει το «μεγαλύτερο κουπί» στο δρόμο. Η εκλογική τους επιρροή διευρύνεται λιγάκι σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα (κάτι που τα ίδια τους τα μέλη ούτε που καταλαβαίνουν), αλλά σαφώς δυσανάλογα με την επιρροή τους στους ταξικούς αγώνες, στο πεζοδρόμιο, στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Αργά ή γρήγορα ελπίζω ότι αυτή η δυσαναλογία θα μετριαστεί προς τα πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου